Covermodellen

Onze covermodellen voor de lens
Annemarie Gevers

Patrick Lefevere gooit bommetjes

29 mar '10 in Actua door RL
Patrick Lefevere gooit bommetjes

Nu dinsdag, 30 maart, verschijnt er een exclusief dubbelinterview met premier Yves Leterme en Patrick Lefevere. De Quick-Step-ploegmanager staat met de aprilklassiekers alweer voor de periode van de waarheid en dat was eraan te merken. In zijn messcherpe, onverbloemde stijl gooide Lefevere een paar bommetjes, niet in het minst naar zijn eigen co-kopman Stijn Devolder.

 

Over Devolder:

Het stoort me enorm dat ik Devolder dit jaar nog niet één keer gezien heb. Ik heb het niet voor coureurs die pieken naar één wedstrijd. Dan laad je jezelf teveel druk op de schouders. En na die ene koers is de decompressie zo groot dat je hem weer een hele poos kwijt bent. Renners zoals hij die, cru gezegd, betaald worden voor één koers per jaar – gaan zich dat binnenkort niet meer kunnen permitteren. Ik moet ze alleszins niet meer.

 

Over Wouter Weylandt:

En er zijn er nog die zich zorgen mogen beginnen maken. Mannen die bij ons zeggen koersen te kunnen winnen, maar vervolgens niks presteren. De Wouter Weylandts dezer wereld. Won ooit eens Nokere Koerse, een ritje in de Driedaagse van West-Vlaanderen en een rit in de Ronde van Spanje. Maar daarna: niks meer, behalve met hun mond. Voor die renners is het echt vijf voor twaalf.”

 

Over Tom Boonen

“Lichamelijk kan je op een bepaald moment niet meer beter kan worden. Tom was, net als de meeste spurters, vroeger rijp dan anderen. Fysiek was hij al top op zijn 25. De jaren daarna zijn daar de loutering, het verstand en de ervaring bij gekomen, waardoor Tom nu als totaalpakket nog sterker is dan vroeger. Hij is serener in zijn hoofd geworden. Hij heeft eindelijk beslist om definitief in Monaco te gaan wonen met Lore en heeft een streep getrokken onder alles wat de laatste jaren fout gelopen is.”

 

Over de Belgische wielerbond

Ik heb geïnvesteerd in Iljo Keisse, maar de bond eiste hem op voor het WK baanwielrennen in Kopenhagen. Dus wat zegt  Keisse na Nokere Koerse: ‘Ik durfde niet meesprinten uit angst dat ik door een valpartij het WK had moeten missen.’ En wat gebeurt er in Kopenhagen? Hij breekt zijn sleutelbeen op training! Maar terwijl hij op dat moment eigenlijk in dienst van de bond rijdt, mag jij eens raden wie er nu Keisse zijn loon zal mogen betalen?”

Jij natuurlijk.

LEFEVERE: (fijntjes) “Normaal gezien wel, ja. Al ben ik me aan het beraden om actie te ondernemen. Als ik het me goed herinner hebben sommige voetbalclubs schadevergoedingen gekregen van de nationale voetbalbonden als een speler gekwetst terugkwam na een interland. Misschien moet het wielrennen nu maar volgen.

 Dominique Cornu heb ik vorig jaar drie maand betaald zonder dat hij één keer in beeld geweest is voor QuickStep. Maar toen ging hij naar het WK waar hij – met de nationale trui aan! - een bronzen medaille haalde in de achtervolging. Waarop ik een sms’je kreeg van de bond: ‘Proficiat!’ (schamper) In plaats van felicitaties had ik liever gehad dat de bond zijn loon had betaald.”

 

Over de rivaliteit met Omega Pharma-Lotto

 

LEFEVERE: “Dat leeft veel meer tussen de sponsors dan tussen de renners zelf. Je moet natuurlijk geen cadeaus geven, omdat het ook Belgen zijn. Maar ik heb nog nooit tegen mijn mannen gezegd: ‘Wat er ook gebeurt, zorg dat er vandaag gene van Lotto wint’. Iedereen denkt dat wel. Maar als er iemand van hen mee in een ontsnapping zit, gaan we daar niet automatisch achter jagen. Omgekeerd heb ik dat al wel gezien. Ik moet opletten dat ik niet paranoia word, maar in de Omloop Het Nieuwsblad demarreert Boonen op de Taaienberg. Ik stond geposteerd in de afdaling en er zaten drie Lotto’s op kop. Is dat nu toevallig omdat het Boonen was? Dat was op 80 kilometer van de meet, hé. Boonen reed door, in de hoop dat er een paar bij kwamen. Maar als je met drie man daar achter jaagt, is dat niet om met een klein groepje weg te rijden, hè. Nu goed, ik zal hen in elk geval geen cadeaus geven.”

 Lees meer in: P-Magazine nr. 17 / 2014Neem een abonnement op p-magazine

Mail door    
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Log in of registreer indien nodig.
Lees meer in: P-Magazine nr. 17 / 2014Neem een abonnement op p-magazine